fredag 21. august 2009

Er politiets fylleprat bare fylleprat?

En politienhet dro på hyttetur for å koble av etter et krevende oppdrag, og da ble det som seg hør og bør i Norge drukket alkohol. Politienheten det er snakk om er en Utrykningsenhet (UEH) som er spesialtrent til å håndtere tøffe og væpnende oppdrag. Det var 9 politimenn og 1 politikvinne på turen, og kvinnen var tydeligvis den eneste som ikke drakk. Etter å ha vært første person til å kaste inn håndkle for kvelden ble kvinnen overrasket av å overhøre høylytt fylleprat fra sin egen sjef, og overraskelsen besto i at fyllepratet handlet om henne. Politisjefen prata om at de burde hente kvinnen og skjenke henne full, før de skulle ta henne i "toern".

Politikvinnen synes ikke dette var noen hyggelig opplevelse, så hun anmeldte politisjefen for seksuell trakassering. Saken ble på grunn av politisjefens anker behandlet hele 3 ganger internt i politiet, og konklusjonen var hver gang at politisjefen skulle degraderes til en stilling med mindre ansvar og mindre lønn. I et desperat forsøk på å unngå dette dro politisjefen til og med saken inn for retten, men Trondheim Tingrett opprettholdt degraderingsvedtaket, og ga følgende kommentar:
«Det dreier seg om en politileder som har seksuelt trakassert en underordnet og som i likhet med mange av sine underordnende heller ikke i ettertid synes å ha forstått konsekvensene av og fullt ut tatt ansvar for det som skjedde.»

Alltid når slike mer eller mindre sjokkerende saker om politiet og politiets ukultur kommer frem, så feies kritikken unna med at "det er alltid noen få råtne epler i kurven". Men det er ikke bare politisjefen som er dust i dette tilfellet, og problemet begrenser seg ikke til å bare å være fylletur-episoden der de uheldige kommentarene ble ytret. Politikvinnen har i etterkant av episoden og anmeldelsen blitt frosset ut av sine kollegaer, i et forkvaklet forsøk på å beskytte den fyllepratende politisjefen. Kvinnen har opplevd kalde skuldre, at kollegaer forlater spiserommet når hun kommer inn og fått høre at hun ikke lengre er ønsket i avdelingen. I tillegg har hun fått barnslige kommentarer om at de nå ikke lengre kan dra på hyttetur, og at det hele er hennes skyld fordi hun gikk utfordrende kledd.

Kommentaren om at det hele er hennes skyld fordi hun gikk utfordrende kledd er noe vi skulle ønske hørte fortiden til, der voldtektssaker endte med frifinnelse fordi offeret hadde være "utfordrende kledd". Dessverre virker det som at selve lovens håndhevere, politiet selv, praktiserer denne holdningen i tillegg til å praktisere den godt inngrodde norske fyllekulturen. Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, prøver å glatte over ved å uttale følgende generell kommentar:
«Dette var en stygg sak, og dommen er knusende i forhold til han som begikk sextrakasseringen. Nå finnes det ingen undersøkelser som viser hvor stort dette problemet er i politiet, men jeg nekter å tro at det ikke finnes flere slike saker som ikke har kommet opp til overflaten. Kanskje ikke like alvorlige, men likevel så grove at de burde vært framme i lyset.»

Etter politistreiken/politikonflikten som ble iverksatt for et år siden, og som Arne Johannessen er sterkt delaktig i, har Riksadvokat Tor-Aksel Busch slaktet politiets 2009-innsats.
Det virker som et resultat av politikonfliktens ressursavkorting er at voldtektssaker blir underprioritert i større grad enn tidligere, og at voldtektsofre må vente veldig lenge på å få sine saker behandlet. Den nasjonale oversikten viser at sedelighetssaker tar langt lengre tid i 2009 enn i 2008.

Det er heller ingen hemmelighet hvilke saker som har blitt prioritert når politiet etter kritikk har følt for å vise muskler - det er jo selvfølgelig narkotikasaker, både hasjsalget på østkanten men også de slitne heroinistene i sentrum. I tillegg til den meningsløse jagingen på de sosiale problem-arenaene har politiet også prioritert ulovlig ransakning som politisk våpen.

Har man ikke nok ressurser til å ta voldtektsanmeldelser alvorlig, så bør man frigjøre ressurser ved å gi opp den destruktive narkotikakrigende politikken. Cannabis bør legaliseres, og slapp av; det vil ikke medføre større forbruk. Heroin bør gis på resept til heroinistene istedenfor at politiet skal bruke ressurser på å jage etter dem, og slapp av; det vil ikke føre til økning i heroinister - Norge/Oslo har med den aggressive forbudspolitikken klart å bli verdensmester i heroinmisbruk. Vi burde strengt tatt tatt hintet da Oslo ble utropt til Europas heroin-hovedstad i 2002!

10 kommentarer:

  1. Sånn er holdingene til Politiet i Trondheim desverre.
    Loven gjelder tydeligvis ikke for dem..

    SvarSlett
  2. Uff, dette var en stygg sak. I grunn er jeg overrasket over at han ble straffet. Kvinnen har jo en tendens til å bli latterliggjort. Vi vil jo også gjerne tenke at sånt skjer ikke her i Norge, og mange velger å tro at dama bare var "prippen," tålte ikke en spøk. Glad historien kom ut, men desverre endte det med at hun måtte slutte.

    SvarSlett
  3. Herregud!!!! Ler av alle disse som beskylder politiet for å "dra alle over en kam". Hva er det de selv gjør når de sankker om politiet som en helhet og ikke enkeltpersoner? Kvinnen var da en del av politiet hun også???? Gidder ikke utdype dette mer, da saken er så latterlig at det knapt er mulig....

    SvarSlett
  4. Synes synd på sjefen som rølpa i fylla, jeg... herregud, å slenge litt med leppa etter et fuktig lag på hyttetur kvalifiserer da virkelig ikke til rettssaker, tap av stilling,(halv)offentlig uthenging og alt som har skjedd i denne saken??

    Selvsagt var han respektløs, denne sjefen - men det får da være måte på å ta seg selv høytidelig også, som denne politidama tydeligvis gjør. Tullesak. Hun burde ha sagt til sjefen at han fikk se til å passe kjeften sin - og jobbet videre. Da hadde begge fortsatt vært i jobbene sine i dag.

    LITT må vi alle tåle - og jeg mener at dette er LITT. Klåing, voldtekt og annen elendighet skal selvsagt slås hardt ned på - men at sjefen på fyllevis kaller oss deilig - det er da virkelig ingen grunn til sånt som dette.

    Skjønner GODT at hun slutta i jobben - hun står neppe særlig høyt i kurs på kammeret etter noe slikt, forståelig nok!!

    SvarSlett
  5. Du og du sier eg bare.. Tenk at en gjeng mannfolk ikke kan snakke om hva de vil i fylla. Uten at ei dame ligger og lytter og blir grinete av det? Er jo en tragedie det hele.. De har jo kun snakka og sikker tulla osv.. Ka så`? Hvis jenter/damer tåler så lite,så får det bare vær.. Dette er som nevnt av en tidlgiere her,noe av det dummeste eg har hørt.. Måtte jo bare kommentere det.. La mannfolk være mannfolk, enten de er politi eller ikke.. Om det går over til voldtekt osv er jo selfølgelig noe anna.. men dette var jo helt uskylidg.. Forstår godt at alle fryste hu ut.. Tror eg hadde gjort akuratt det samme om ei dama var så idiotisk mot meg..

    SvarSlett
  6. når du er sjef, og blir med "de ansatte" på fylletur/hyttetur, så må en kunne passe munnen sin. Eller så får en la være å dra. Alkohol er ingen unnskyldning. Uproft og uvoksent. Uansett om det er politi eller ikke.

    SvarSlett
  7. Hva om de hadde sagt noe tilsvarende om en mann som gikk og la seg tidlig på en fest. DEt ville aldri blitt kalt trakasering dersom en kvinnelig sjef hadde sagt dette. ALDRI! Dette er kjønnsdiskriminering mot menn. Ingenting annet.

    SvarSlett
  8. Det er klart dette var dama sin skyld! Herregud, mannfolk må jo få være som de vil, uansett om det skulle støte noen. Dessuten sier dette ingenting om politisjefens syn på sine kvinnelige underordnede. Nei, kvinner får nå finne seg i å være objekter, synes nå jeg!

    SvarSlett
  9. "Hva om de hadde sagt noe tilsvarende om en mann som gikk og la seg tidlig på en fest. DEt ville aldri blitt kalt trakasering dersom en kvinnelig sjef hadde sagt dette."

    En kvinnelig sjef ville aldri ha sagt at hun og de andre kvinnelige ansatte til stede skulle "hente ned en mannlig kollega og voldta han". Get real. Denslags prat og indikasjoner er det kun de med utvekst mellom beina som degraderer seg selv til å komme med.

    SvarSlett
  10. Det et par stykker glemmer her er at dette er snakk om Politifolk. Politifolk er spesialtilfeller når det kommer til slikt. Politifolk har en spesiell rolle i samfunnet, og et gigantisk ansvar i forhold til det. Slik er det bare, og tull som dette må slås hardt ned på.

    SvarSlett