torsdag 11. desember 2008

Politiet går opp i liminga

Persona Non Grata har tidligere skrevet om politiets syting og klaging.
Det er gledelig at Justisminister Knut Storberget nå vil endevende politiets struktur, for å få flere politimenn i operativ tjeneste. Det har de siste årene nemlig blitt mye færre politifolk på gata, på tross av at det er ansatt flere mennesker innenfor politietaten enn for 10 år siden.

Et veldig viktig poeng er politiets prioriteringer, samt vårt lands politiske prioriteringer. Veldig mye ressurser, og da spesielt politiressurser, kan frigjøres ved å legalisere enkelte rusmidler som for eksempel cannabis. Både lovgivningen og den etablerte tolkningen krever kjeppjaging av hasjrøykere, og politiet selv foretrekker tydeligvis i mange tilfeller hasjhue-jakt fremfor annen kriminalitet, for ikke å snakke om at prioritering av small-time hasjkriminalitet er en effektiv og populær måte for mange politidistrikter å pynte på oppklaringstallene sine.

Nå er det faen meg blitt desember allerede. Desember er lik julebordtid, og da raser som alltid en voldsorgie over Norges langstrakte land, og tro mot de siste års tradisjoner rapporteres det nærmest live fra hovedstadens fyllelslag.
Det nye i år er at julebordsesongens fyllevoldsorgie kommer ovenpå en allerede toppet situasjon med mye fyllevold i Oslo over lang tid, samt politiets lave bemanning, syting i media og krav om høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. Godtfolk orker ikke mer av fyllevolden nå, og debatten har rast.

Og det er faktisk mye vold i Oslo. Eller er det så mye? 17 slåsskamper i hovedstaden i løpet av 5 timer natt til lørdag i julebordstriden? Det er vel kanskje å regne med når alle skal ut å drikke seg dritings? Når folk drikker seg snydens, så må man regne med at noen slåss, for eksempel ved siden av politibilen.

Politiet mener det er en stigning på 7,4% i første halvdel av 2008, og det er jo dumt. Det er kanskje ikke denne stigningen som får folk til å reagere, men heller det at mye av volden er forholdsvis grov. Folk reagerer jo også ekstra når uskyldige og hjelpesløse personer blir utsatt for grov vold.

Mer politi i gatene er en god idé, og strengt tatt en nødvendighet når det eneste lovlige rusmiddelet som selges til folket er alkohol. Et tiltak som burde prøves er å tilby fredligere rusmidler som cannabis, noe som selvfølgelig krever legaliserings, som foreslått av Unge Venstre.
Oslo kommune vil sikkert ikke være med på det, uvisst av hvilken grunn, men de har uansett sine egne forslag: Flomlys og flere vektere fra private vekter-tilbydere.

Privatisering er nok ikke løsningen på floka. Ser man litt mer helhetlig på forslaget til Unge Venstre om legalisering av hasj, så vil det frigjøre ressurser i hele påtale-systemet, som kan finansiere mange flere politifolk i gatene til å demme opp for all fyllevolden.

Det er også lurt, som Justisminister Knut Storberget var inne på, å endevende politiets struktur for å rydde opp i alt rotet. Jeg vet ikke nøyaktig hva han har i tankene, men kameraderi av denne typen bør granskes til fulle. Politiets funksjon er helt avhengig av at kameraderi og korrupsjon ikke får leve innad i politi- og retts-systemene våre, det er i slike tilfeller det gir mening å snakke om nulltoleranse.

2 kommentarer:

  1. Og når staten får inntekter fra eget salg av cannabis vil det være en gigantisk pott å putte tilbake til samfunnet, da for eksempel til politiet og til rushjelp osv. Vi snakker alvorlig mye penger.

    SvarSlett
  2. Det finnes hundre vis av grunner til at alkohol burde være ulovelig, mens det eneste argumentet mot hasj det siste året har vært psykoser. Dette psykose argumentet er helt latterlig når man ser på statestikken som viser at antall psykoser iløpet av de siste 30 åra ikke har økt tross økt hasj bruk. Det har null værdi, å det irriterer meg sinsykt når jeg enda ser slikt bullshit poppe opp åveralt. Hasj er ikke farlig, må fålk faen snart bynne å innse det. Vi lever i en værden full av idioter. Gleder meg til hva de finner på neste gang for at hasj ikke skal legaliseres, de har bare bullshit å komme med, legalisering sjer nåkk ikke om en stund så lenge slike fordreide påstander strømmer åver media hvær gang noen åpner kjeften om legalisering.

    SvarSlett