fredag 27. mars 2009

59% av danskene ønsker avkriminalisering av cannabis

59% av danskene ønsker at cannabis skal avkriminaliseres, altså at cannabisbruk ikke skal straffes. Danskene har alltid vært liberalt innstilt, men nå om dagen har de en ekstra god grunn; København har fra siste halvdel av 2008 vært plaget av gjengrelaterte skyteepisoder.

Cannabis var tidligere avkriminalisert i Danmark, men i 2004 valgte den danske borgerlige regjeringen å bruke millioner av kroner på en håpløs og destruktiv kriminalisering, noe som altså har ført til en dødelig bandekrig om cannabis-inntektene. I august og september 2008 var det hele 13 skyteepisoder i København, og fra august 2008 til begynnelsen av mars 2009 har det vært hele 60 skyteepisoder i København-området, og konflikten mellom de stridende parter har grodd seg fast.

Det må selvfølgelig mekles mellom partene så en fredsavtale kan komme i orden, men viktigst av alt er å fjerne grunnlaget for krigingen: Cannabis må igjen avkriminaliseres i Danmark. Problemet er at det kan bli vanskelig å gå tilbake til situasjonen fra før 2004, der Christiania hadde monopol på cannabissalget. Da Christiania mistet sin avkriminaliseringsstatus i 2004 ble cannabismarkedet spredt utover hele byen, og det kan det være vanskelig å reversere nå som mange utenfor Christiania har fått smaken på cannabisinntektene. Den eneste løsningen er derfor å fullt ut legalisere cannabis, altså at den danske staten tillater lovlige utsalgssteder, for eksempel at de gir salgslisenser til apoteker eller helsekostbutikker, eller eventuelt til andre utsalgsalternativer.

Uavhengig av bandekriger: Det beste argumentet for legalisering av cannabis er uansett at det ikke finnes holdbare argumenter mot legalisering av cannabis. Samme hvor farlig man måtte mene at cannabis er; signaleffekten fungerer ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar