søndag 22. mars 2009

Hasjbutikken stengt?

TV2Nyhetene varsler lørdag at hasjbutikken er stengt, men det viser seg at nyheten er en sannhet med vesentlige modifikasjoner. Det er ikke selve hasjsalget som på noen måte er eliminert, men derimot det åpenlyse hasjsalget rundt Grünerløkka som skal være borte - hvertfall midlertidig. Dette er et resultat av kombinert innsats fra beboer-patruljer, innleide vektere og etterhvert også politipatruljering. Politiet var først kritisk til vekter-ordningen, men ser nå ut til å ha falt til ro med å jobbe hånd i hånd med vekterne. Bakgrunnen for kravet om vekter-ordning kom nettopp som et resultat av politiets nedprioritering av narkotikasaker i forbindelse med de ulovlige politiaksjonene i 2008, noe som førte til en halvering i antall narkotikasaker. Vi husker vel alle politiet syting fra 2008.

Anno mars 2009 har politiet altså satt inn ressurser mot hasjhandelen på Grünerløkka, og sammen med beboerpatruljer og vektere klart å jage bort det mest åpenlyse hasjsalget. Men betyr det at det ikke lenger selges hasj? Selvfølgelig ikke.
Det er mye hasjsalg på skoler, og det aller meste av hasjen som selges i Norge selges fra private boliger.

Hasjsalget på Grünerløkka er Oslos lavterskel-marked - et sted der man kjøper hasj hvis man ikke har noen andre muligheter. Hasjselgerne på Grünerløkka er i vesentlig grad asylsøkere uten ID-papirer, og det betyr at nye dukker opp så fort andre forsvinner. Likevel er alt regjeringen klar å hoste opp av løsning: Kast dem ut av landet.

En smartere løsning vil være å legalisere cannabis, altså hasj, for på den måten å få kontroll over salget. Hasjen som selges på Grünerløkka er i stor grad dårlig hasj, og dette markedet vil forsvinne så fort lovlige utsalgssteder blir etablert. Og slapp av, land med lovlig cannabissalg har ikke mer cannabisbruk enn land som bruker millioner av kroner på å forgjeves forsøke å bekjempe cannabisbruk.
Vekterne som nå patruljerer på Grünerløkka er betalt med Oslo-borgeres skattekroner, og politiet illustrerte i 2008 at de trenger å bruke ressursene sine fornuftig. Å bruke ressurser på offerløs kriminalitet er ikke fornuftig. Den norske inkompetansen beskrives utmerket med et sitat fra førstebetjent ved Grønland politistasjon Øyvind Haslestad:
«Erfaring viser at problemet flytter litt på seg - men da flytter vi etter.»

Den norske hasjbutikken er ikke stengt, den er nærmest døgnåpen og kan ikke kontrolleres før myndighetene tar ansvar. Legalisér nå!

2 kommentarer:

  1. Akkurat samme er tilfellet i Bergen: Nygårdsparken er stedet folk går når tilgangen er begrenset andre steder. Der er det imidlertid ingen som klager, eller jager selgerne rundt, og da holder de seg der, og vi slipper dealere rundt om på skoler og slikt.
    I alle fall i en viss grad.

    SvarSlett