torsdag 3. september 2009

Alkoholbruk gir enorme samfunnskostnader

Det er ingen tvil om at cannabis må legaliseres. For det første er cannabis det mildeste rusmiddelet som finnes, og burde i så måte ha en soleklar plass blant de rusmidlene som tillates. Utover dette, så koster det enorme pengesummer å holde cannabis kriminalisert. Mange millioner kroner blåses hvert år unødvendig på å straffeforfølge cannabisbrukere. Penger er det samme som ressurser, og tollerne burde bruke flere av sine ressurser på å jobbe målrettet mot trafficking, og politi og rettsvesen burde bruke flere av sine ressurser på voldskriminalitet. Et soleklart bevis på Norges feilprioritering er at Norge er det landet i verdens som bruker nest-mest ressurser på å jage narkotikabrukere, og da primært cannabisbrukere.
Et minst like godt oppfølger-bevis er statistikk som viser at Norges enorme cannabiskriminaliserende ressursbruk på ingen måte gir utslag i redusert bruk. Nederland, som har lovlige cannabis-utsalgssteder, har faktisk ikke mer bruk enn Norge.

Med andre ord; hvis vi legaliserer cannabis, så vil ikke bruken øke. At bruken vil øke ved legalisering har vært et av cannabislegaliserings-motstandernes bullshit-argumenter i mange år, men argumentet deres er altså ikke holdbart.

Men la oss for diskusjons skyld si at argumentet deres var riktig. La oss si at det ble dobbelt så mye cannabisbruk i Norge etter at cannabis hadde blitt legalisert. I et slikt scenario ville det bare vært positivt at alkoholkulturen hadde fått en utfordrer. Alkoholbruk medfører enorme samfunnskostnader. Man har selvfølgelig de fysiske skadene som alkohol som er et resultat av alkoholbruk over tid, sånn som skrumplever og nyresvikt, også har man psykiske skader som alkoholbruk fører med seg over tid, sånn som hjerneskade. I tillegg kommer fysiske skader som kommer som et resultat av fylleadferd, sånn som kløne-ulykker, vold og voldtekter, og faktisk også drap. Alt dette skaper ødelagte liv, og er også samfunnskostnader som vi alle må finansiere med skattepengene vi innbetaler. En annen skattepost som alkoholbruk må ta mye skyld for, er sykefravær. Noen undersøkelser har vist at 20% av korttidsfraværet og hele 50% av endags-fraværet skyldes alkoholbruk.

For det er vanskelig å dra på jobben dagen etter man har vært på fylla. Men man kan fint gå på jobben dagen etter man har vært på coffee-shop.

1 kommentar:

  1. Jeg tror ikke lovlig cannabis vil gjort noe særlig fra eller til for forbruket. De søm røyker gjør det uansett om det er legalt eller ikke. Intrykket mitt er at myndighetene føler at de må passe godt på oss, for uten strenge reguleringer ville alle nordmenn røyka og drukket med begge hender.

    Norge er på mange måter verdens største barnehage for voksne

    SvarSlett