onsdag 2. september 2009

Drap under hasj-psykose - et norsk fenomen?

Det har de siste dagene vært et voldsomt mediekjør rundt trippeldrapssaken fra Tromsø, og hovedfokuset har vært den psykisk syke mannens hasjbruk.

Argumentasjonen til aktoratet (påtalemyndigheten) går på at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, men at psykosen var en hajspsykose og ikke en psykisk sykdom. Siden psykosen ved aktors påstand er selvpåført ved hasjbruk, så skal mannen ansees som strafferettslig tilregnelig, og dømmes til forvaring. Hvis sannheten kommer frem, altså at mannen er psykisk syk og at denne sykdommen er årsak til mannens psykotiske drapshandlinger, så skal mannen dømmes til psykiatrisk behandling.

Hvorfor aktoratet er så ivrige på å dømme mannen til 21 års forvaring i fengsel fremfor psykiatrisk behandling er en gåte, spesielt med tanke på at mannens drapsskjebne delvis er forårsaket av et svakt norsk psykiatri-system.

Hasj-momentet i saken er mildt talt latterlig. Drapsmannen har blitt beskyldt for å forandre på sin forklaring om hasjbruk, fra at han sist røyka hasj 10 dager før drapene til at han hadde røyket hasj senest i 2007. Denne forandringen i forklaring er nok drapsmannen skyldig i, men aktoratet har selv fantasert om drapsmannens hasjbruk, der de for eksempel påsto at mannen hadde brukt hasj kun få dager før drapene. Sakkyndige i saken ved primært Jørg Mørland bekreftet for sakens forsvarer at siktede ikke kan ha røyket hasj før tidligst 8 dager før drapet.
Jørg Mørland ble også spurt om det i internasjonale databaser finnes ett eneste eksempel på drap begått i hasj-utløst psykose, og Mørland måtte innrømme det ikke finnes noen eksempler på det. Med andre ord er drap utført i hasj-psykose et særnorsk fenomen, akkurat som hasj-overdose er et særnorsk fenomen.
Likevel; på tross av at det ikke finnes noen internasjonale eksempler på drap utført under hasj-utløst psykose, så konkluderte rettspsykiaterne ved Andrea Hamnes at drapet var utført under en hasjutløst psykose.

8 kommentarer:

  1. Øh... Jorden kaller Casper.

    Fikk du ikke med deg mordet i Haugesund begått i hasj-rus? Er ikke første gang folk dreper under påvirkning av hasj.

    Er massevis av forskning som viser sammenheng mellom vold og cannabis.

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1435974.stm
    http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=19374909


    Men why bother. Tviler på at du er åpen for fakta om hasj og vold...

    SvarSlett
  2. Altså, går den ann å vinkle dette mot hasj da, står jo til og med i artikkelen.
    Får ikke til å klippe / lime inn her, men i første artikkelen du linker til så står det at volden hadde ingenting med hasj å gjøre, men det var pga at hasj er ulovlig slik at de som bruker det må oppsøke kriminelle miljøer. Altså et argument for legalisering.

    I den andre linken så er ikke hasj nevnt som hovedårsak for vold, men kokain og alkohol er nevnt.

    SvarSlett
  3. For å få en overdose cannabis, må du klare å få i deg vel 8 kilo..........

    SvarSlett
  4. Som anonym nr. 2 nevner, så har du dokumentert mot ditt eget syn, anonym nr. 1. Bra jobba, spesielt i et innlegg du åpner med å antyde at jeg er lost in space.

    Jeg får til å klippe og lime, så jeg limer inn sitat fra BBC-linken:
    "But the scientists who carried out the study told BBC News Online the link to violence was not due to any effects of the drug - instead it was because users are involved in the illegal drug market."

    Websiden jeg kom til ved å følge den andre linken sa ingenting om cannabis og vold.

    Og du, anonym nr. 1; hvem er du?

    SvarSlett
  5. Godt cannabis er ulovlig i Norge, fordi man dreper jo aldrig under alkoholrus.

    (Drap er for drapsmenn. Katalysatoren er uskyldig)

    Bob Dylan må vel være den seriemorderen da går jeg ut ifra?

    SvarSlett
  6. Det er rett og slett respektløst hvordan du prøver å få denne grusomme saken til å passe inn i propaganda-korstoget ditt.

    SvarSlett
  7. Respektløst?

    Jeg mener det er innlysende at mannen har psykiske problemer uavhengig av hasjbruken, og at han derfor bør dømmes til tvungen psykiatrisk behandling, sånn at han kanskje kan bli frisk.

    Det norske rettsvesen derimot, insisterer på at mannen er mer eller mindre frisk i hodet, og at det var hasjbruken som utløste en midlertidig psykose, sånn at de kunne dømme han til forvaring - noe som i realiteten innebærer dårlig psykisk oppfølging.

    Også er det meg du kaller respektløs? Norske myndigheter har i denne saken opptrådt respektløst ovenfor trippeldrapsmannen, trippeldrapsmannens ofre og deres etterlatte, samt det norske samfunn generelt.

    SvarSlett
  8. Fremtidens folk og forskere vil le tragisk av denne dommen.
    Aktoratet må være totalt ute av forstand(muligens selvpåført psykose etter innåndning av bileksos.
    At dette går an og hevde og bli nedskrevet i en domslutning i vår opplyste del av verden!

    SvarSlett