mandag 12. oktober 2009

Er vårt foretrukne rusmiddel å foretrekke?

Deler av verden er i sorg etter at den 33 år gamle Boyzone-stjernen Stephen Gately døde i helgen. Dødsårsaken er fortsatt ikke klar, men det spekuleres i media om Gately ble kvalt av sitt eget oppkast etter en kveld med mye alkohol:

«Britiske tabloidaviser rapporterer imidlertid at kilder nær stjernen forteller at Gately døde etter en svært fuktig bytur på Mallorca, hvor han og partneren Andrew Cowles ferierte. Gately skal ifølge mediene ha sovnet da han kom hjem i feriehuset og ikke våknet da han kastet opp.

Både Daily Mail og The Sun melder at det populære Boyzone-medlemmet døde fordi han trolig ble kvalt av oppkastet. Det skal ha vært Gatelys partner som fant ham død i sengen og som straks varslet politiet.»
Om dette er sant eller ikke gjenstår å se, men det som utvilsomt er sant er at det er fullt mulig å kveles i sitt eget oppkast på slutten av av fyllekule. Det er vel strengt tatt ingen andre rusmidler som representerer samme risikoen, men likevel har vårt samfunn klart å gi dette særlig tunge rusmiddelet monopol som lovlig rus-alternativ.

Selv var jeg på fest i helgen, en privat fest med kun alkohol som nytelsesmiddel. Da jeg ankom festen edru litt før midnatt opplevdes den sosiale atmosfæren som noe voldsom, men jeg fikk helt i meg litt øl og etterhvert sprit sånn at jeg også kunne være med på abløgøyene. De fleste holdt alkoholinntaket sånn mer eller mindre innenfor "akseptabelt" nivå, men verstemann ble så drita at han kollapset i senga til fest-arrangøren og presterte å pissa både i denne senga og utover soveromsgulvet. Ikke fordi man får så lyst til å pisse på merkelige steder, men fordi kroppsfunksjonene etterhvert kobles ut en etter en ved alkoholbruk.

Samme helg skjedde det som alltid mange fyllekatastrofer i samtlige norske byer og bygder; slåsskamper og voldtekter er noe som naturlig følger med alkoholen som folkerusmiddel. Fyllekjøring er også en aktivitet som truer folkehelsa, både ved å være en risiko for fyllekjøreren selv og for tilfeldige forbipasserende. I Hamar-omårdet var det en mann som klarte å bli stoppet av politiet hele 3 ganger i løpet av helga. De første 2 gangene for fyllekjøring innenfor et tidsrom på 3 timer, og siste gangen for kjøring uten førerkort 2 døgn senere.


Røyking av nikotinsigaretter dreper også veldig mange, det er det liten tvil om. Det skal likevel ikke bli forbudt av den grunn, men myndighetene skal innen sommeren 2011 iverksette sine planlagte skremselskampanjer med ekle bilder av røykingens konsekvenser på pakkene. Det er fint nok at forskjellige reguleringstiltak prøves istedenfor forbud, for å forby populære rusmidler har ingen preventiv effekt.

Men når det gjelder cannabis tviholder myndighetene fortsatt på sin kostbare og resultatløse forbudsstrategi. Det må likevel være lov å håpe på mer fornuft i fremtiden, både internasjonalt og i Norge. For eksempel har Oakland i California åpnet verdens første cannabis-universitet, og i Norge har vi nettopp fått vårt første politiske cannabis-parti.

11 kommentarer:

  1. Nå tenkte jeg dette kunne være en bra artikkel helt til jeg fant ut at du bare var en hasjrøykende hippie som lever på feil side av 60-tallet....

    SvarSlett
  2. Så du mener det var en bra artikkel helt til du kom til slutten, og da var det plutselig ikke en bra artikkel likevel? Legg fra deg fordommene, mann!

    SvarSlett
  3. trangsynt anonym.. trangsynt

    SvarSlett
  4. Så morsomt at folk blir provosert av at du la inn en kommentar om canabis. Særlig å kalle noen en hasjorøykende hippie fordi man faktisk ser en klar forskjell mellom lette og tunge rusmidler blir seriøst.
    God tur på fylla til helga da, anonym. Pass på så du ikke havner i slåsskamp. Eller driter deg ut på andre måter, med denne fantastiske alkoholen. Norsk drikkekultur er utrolig pinlig. Om du ikke har sett det, så vet jeg ikke helt hvem som lever på feil side av hvilket år,...

    SvarSlett
  5. Legaliser marihuana!!!! Ingen har noensinne dødd av marihuanabruk som direkte årsak. INGEN!!!!!!

    SvarSlett
  6. Syns å erindre et program på en statlig tv kanal for noen år siden, der noen av landets fremste forskere på skadevirkning av bruk av rusmidler deltok pluss noen ansatte ved behandlingssentre for rusmisbrukere. Ved slutten av programmet, fikk de spørsmålet. Hvis de fikk velge kun et rusmiddel som skulle være lovlig, svarte samtlige cannabis.
    Vil bare presisere her at jeg selv ikke er hasjrøyker.Men klarer heller ikke å finne et eneste argument for å forby stoffet.

    SvarSlett
  7. Fikk ikke med slutten på innlegget mitt.
    Men vedr, Alkohol, så slipper en lete etter argument for å forby dritten, avisene er fylt opp av dem, slåssing,drap, fyllekjøring osv.

    Skål

    SvarSlett
  8. Synes det hadde vært svært passende å få regalisert Cannabis. Vi hadde da også fått en drastist nedgang i den kriminelle siden bak det, som igjen hadde ført til at politiet sparer penger.

    Jeg mener alkohol er ganske mye tungere rusmiddel når det blir brukt i betydelige mengder, og det er jo nordmenn flinke på. Sloss, plyndrer og voldtar. Det værste en cannabis røyker kan gjøre, er vel å le av en dårlig vits.

    SvarSlett
  9. For å være helt ærlig ville jeg selv syns det er best å forby røyk og alkohol fremfor å melke avhengige ved å sette på "avgifter".

    Selv røyker jeg sigaretter, aldri cannabis.
    Er også meget glad i Øl, men i kontrollerte mengder. Sørpe fulle folk er bare skremmende og egentlig ganske frastøtende og motbydelig når man kommer borti dem på byen/nærmiljøet.

    Men naturligvis, man kan jo ikke forby disse tingene, Staten skal jo selvfølgelig ha en sikker inntekts kilde, så hvorfor ikke hive på tunge avgifter på ting som selvfølgelig gjør folk avhengi?

    SvarSlett
  10. Faktisk så har personer dødt av Cannabis røyking, 1stk som jeg vet om.

    Cannabis burde vært utprøvd som ett lovlig rusmiddel og heller økt alkohol prisene MYE!

    SvarSlett
  11. Til Sistemann Anonym:
    Hvis du skal påstå at en person du vet om har dødd av cannabis, så må du utdype hvordan det skjedde og ikke bare slenge det ut i en løs påstand klokka 4 på natta.

    SvarSlett