mandag 18. august 2008

Norsk statsborger anmelder LAR Rogaland

En norsk statsborger bosatt i Danmark har formelt levert anmeldelse til påtalemyndighetene i Rogaland. Gjenstand for anmeldelsen er Legemiddelassistert rehabillitering (LAR) i Rogaland, representert primært ved lege/psykiater Johannes Skaar. Anmeldelsen er datert 15. august 2008.

Anmelderen, en tidligere heroinavhengig som måtte flytte til Danmark for å få tilfredsstillende og livsnødvendig hjelp, anmelder LAR Rogaland for brudd på følgende lover:
- Straffeloven
- Lov om statlig tilsyn med helsetjenesten
- Lov om spesialisthelsetjenesten
- Lov om pasientrettigheter
- Lov om helsepersonnell
- Lov om sosiale tjenester
- Forskrift om prioritering av helsetjenester, rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, rett til behandling i utlandet og om dispensasjons- og klagenemd
- Forskrift om ventelisteregistrering
- Forskrift om internkontroll i sosial- og helsetjenesten
- Forskrift om pasientjournal
- Forskrift til lov om sosiale tjenester

I tillegg anmelder den norske statsborgeren LAR Rogaland for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon, Art. 3 og 4.

Nordmannen har tidligere anmeldt LAR Rogaland, men opplevde da å få anmeldelsen som helhet henlagt som intet straffbart forhold, dog uten at saken ble etterforsket. Lovhjemlene nordmannen opprinnelig hadde henvist til i anmeldelsen var i henleggelsen erstattet av andre lovhjemler, og mest graverende var at påtalemyndighetene hadde ignorert henvisningen til Den Europeiske Menneskerettskonvensjon, uten å begrunne dette med et ord.

Nordmannens anmeldelse av 15. august legger vekt på å få vurdert anmeldelsen MED henvisning til Den Europeiske Menneskerettskonvensjon, for å få klarlagt om norske myndigheter velger å henlegge saken også når henvisningen til Den Europeiske Menneskerettskonvensjon ikke ignoreres.

Persona Non Grata gir sin fulle støtte til anmeldelsen, og oppfordrer NorCan, NORMAL, FHN og alle andre å gjøre det samme.

1 kommentar: