søndag 31. august 2008

Legaliseringsbevegelsen stjeler rev fra Asbjørnsen Tobakksfabrikk og Imperial Tobacco Norway

Det er stor blest rundt den høyaktuelle filmen "Den siste revejakta", og også revesymbolet skal få kjørt seg i debatter.

Da Ingvar Ambjørnsen fikk utgitt boken i 1983 ble den først forsøkt tiet ihjel av det etablerte samfunn. Daværende rettighetshaver for revelogoen, Asbjørnsen Tobakksfabrikk, gadd ikke gjøre noe nummer ut av logobruken, for boka var først trykket i et ganske lite opplag.
Reven fra Eventyrblandingen er stein

Hasjdogmatikken har lettet bittelitt siden 1983, og lanseringen av filmatisering av Ambjørnsens bok er storslått. I dag er det Imperial Tobacco Norway som er rettighetshaver for revelogoen. De reagerer, av en eller annen grunn, på at filmen "Den siste revejakta" bruker revelogoen. Daglig leder leker frustrert:
«Vi liker ikke situasjonen i det hele tatt og ønsker ikke å bli assosiert med filmen.» De vurderer også søksmål.

Det er vanskelig å forstå hvorfor Imperial Tobacco Norway føler seg fornærmet. Imperial Tobacco Norway er en del av Imperial Tobacco Group, som skryter av å være verdens 4. største tobakksselskap.
Det er alltid vanskelig å ha oversikt over hva tobakksimperier holder på med, men det er klart at de produserer, reklamerer og selger nikotin-produkter til barn og voksne over store deler av verden. Hvor mange liv dette firmaet har på samvittigheten kan man jo spekulere i, men det er som minimum i størrelsesordenen 'millioner'. Det er ikke ulovlig å forgifte menneskeheten med nikotin-produkter, men det sier noe om kynismen bransjen nødvendigvis har.

Man kan gå ut fra at Imperial Tobacco Norway selger Eventyrblanding, som er tobakken der revelogoen hører hjemme. Imperial Tobacco Norway kan ikke reklamere for tobakksproduktene sine, hvertfall ikke i Norge. Dette er de sikkert litt irritert for, det er i det minste rimelig å anta at de heller ønsker å ha lov til å reklamere for produktene sine fremfor å ikke ha lov til å reklamere for produktene sine.
Når da filmen "Den siste revejakta" bruker en stein, skakk og fjern utgave av revelogoen i forbindelse med filmen, så gir jo dette Eventyrblanding gratis reklame i et land der tobakksreklame ikke er lov. Dette er jo forretningsmessig genialt for Imperial Tobacco Norway, men likevel sutrer de og truer med søksmål. Er det for å melke enda mer gratis PR ut av dette?

Man kan jo mistenke at det er en absurd form for dobbeltmoralisme som ligger bak. Hvis så er tilfelle, altså at tobakksprodusentene som dreper veldig mange mennesker ønsker å distansere seg fra "narkotika", så er det fullstendig patetisk. Hasj er på ingen måter dødelig, nikotin en en massemorder.

2 kommentarer:

  1. Nja, hasj er dessverre skadelig det også, ikke minst fordi det røykes sammen med vanlig tobakk. Og dessverre så øker det risikoen for utvikling av schizofreni, appropos figuren "Schizo" i to trøtte typer [ :-) ]

    Men når det er sagt, blir det veldig strengt å slå ned på bruk av hasj like strengt som de andre formene for narkotika, og i forhold til vanlig tobakk, blir det nesten dobbeltmoral.

    Og PS, jeg vet om flere som har brukt hasj i hippietida "uskyldig nok", men som har personlighetsavvik som kan passe med at de "har røyka", og én av dem har selv innrømt, at han har blitt sløva ned av hasjmisbruk selv om han nå forlengst er en hasj og røykfri person.

    Med disse nyere oppdagelsene om utvikling av schizofreni hos hasjmisbrukere, tror jeg dessverre ikke tiden er inne for å liberalisere, selv om jeg har stor forståelse for tanken om det, ut i fra at man ikke alltid kan forby det man ikke liker.

    SvarSlett
  2. Hei Thomas, og takk for ditt innlegg.

    Du skriver halv-fornuftige setninger, men du vil nok slite med å forklare at økningen i schnizofreni de siste 50 årene ikke passer sammen med økningen i cannabisbruk de siste 50 årene. Dermed finnes ikke sammenhengen du prøver å påvise.

    SvarSlett