mandag 18. august 2008

Norsk hasjdiskusjon blåses igang av revejakta

Filmatiseringen av Ingvar Ambjørnsens klassiker "Den siste revejakta" inntar norske kinoer i disse dager, og de første anmeldelsene gir en blanding av ris og ros.
Jeg skal ikke legge meg opp i anmeldelsene av filmen, for alle skal få lov til å like eller mislike filmen etter eget forgodtbefinnende.

Det som er interessant å merke seg, er at "Den siste revejakta" kommer til å sparke igang en liten storm av narkotikapolitiske diskusjoner. Media skriver i disse dager gladelig om både filmen og om tabuemnet narkotikapolitikk, og vi kan regne med at dette blir et aktuelt tema i en kortere periode fremover. Internettavstemninger er allerede i full sving, og vi kan glede oss til narkotikadebatter på TV, i radio og i avisene, og ikke minst på internett. Husk å stemme!

Så gjenstår det å se hva slags argumenter som blir brukt i debattene som kommer. For narkotikadebatten er preget av at den ene siden dogmatisk tviholder på den etablerte politikken. Et uhyre interessant dogmatisk aspekt er dette:
Den siden av narkotikadebatten som ønsker å straffe både rusbrukere og rusmisbrukere (kriminaliserings-tilhengerne) har ingen gyldige argumenter. Hvis vi analyserer forsøkene til kriminaliserings-tilhengerne ser vi at deres narkotikapolitiske argumenter begrenser seg til å være kun 1: Signaleffekt-argumentet.

Signaleffekt-argumentet sier at vi ikke kan lovliggjøre for eksempel hasj, fordi det vil føre til en uheldig signaleffekt. Denne påståtte uheldige signaleffekten er da at mange flere i Norge vil begynne å bruke hasj, enn de som allerede bruker hasj nå som det er ulovlig.
Dette høres jo logisk ut, men det er feil. Offisiell europeisk statistikk viser at det faktisk er (prosentmessig) flere som røyker hasj i Norge enn i Nederland:
Cannabisbruk siste år - aldersgrupper 15-24, 15-34 og 15-64
Cannabisbruk siste måned - aldersgruppe 15-24
Cannabisbruk siste måned - aldersgrupper 15-24, 15-34 og 15-64

Norge har altså så god råd at vi bruker milliarder av kroner på å oppnå like mange eller flere hasjrøykere som Nederland, og vi dreper og plager store deler av befolkningen i prosessen. Smart!
Les mer om signaleffekten.

2 kommentarer:

  1. Hasj/Marijuana burde klart vært legalisert... Ingen tvil om det...
    Jeg er ikke kriminell, men røyker bønner... Ser ikke på det som noen kriminell handling... Det er for faen mitt valg.. Skjerp dere! Vi er i 2008 nå.. ikke 1950... På tide for myndighetene ta tak i det såkalte problemet, så tar dere samtidig knekken all den små kriminalliteten som kommer av at det er ulovelig..... Vet dere hvor mye farlig dritt som blir puttet oppi hasjen for å få større kvantitet eller? Rart at folk blir psykisk syke idag veit jeg... NEI!!!! jeg blir så jævelig forbanna av dette her...
    Dere oppi toppen gjør det hele bare værre og værre og fikse opp i.. holder å ta seg en tur i oslo's gater, så ser dere hvor mye narkotikaen flyter på GRUNN av kriminalliseringen av narkotika.
    dere har faktisk valgt den stikk motsatte veien å tenke på...
    lykke til!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    og takk for meg!

    SvarSlett
  2. Rusbruk skjer uansett i et samfunn så lenge det finnes stoffer å ruse seg på i verden, de fleste, som vil være lovlydige, de bruker alkohol, nichotin, sukker, koffein og i de værste tilfellene legemiddler.
    Men så har du de som velger å tenke selv, ikke ta alt alle sier for god fisk, derfor velger de å prøve selv og dessverre pga av all den feil-infoen fra staten så blir de første møtene med et rusmiddel selvfølgelig nesten utvilsomt positivt, for det skjedde jo ingenting av det staten sa og masse positive ting som de aldri har nevnt skjedde...
    Gi heller folk den RIKTIGE informasjonen, all for og imot, slik at folk selv kan ta det RIKTIGE valget...

    Legaliser alt! Rus-misbruk er ikke et kriminelt problem, det er et sosialt problem, alle er avhengig av noe, og var det ikke noe om at alle skulle behandles likt???

    Gjør alle rusmiddler statsstyrte og legg avgifter på de akkurat som med alkohol og tobakk, og kom med en slik pris at svarte-markedet blir utkonkurrert (plutselig forsvant myyyyyyye kriminalitet, ingen kunne velge den lette veien til penger, dealing altså, og folk trengte ikke å få livene sine begrenset pga en selvfølgelig menneskelig lyst, nemlig det å ha det gøy..)
    , gjør man dette så får plutselig staten inn hauevis med penger som bør øremerkes rusmiddel-ting, hehe, mener her behandlings-instutisjoner, forskning osv osv, slik at de ikke blir noen økonomisk belastning for samfunnet fordi de betaler for det selv, alle parter er fornøyde..

    Regner med mange har motvendinger mot full legalisering, men tenk deg litt om først, hvis loven noen sinne skulle blitt endret så ville det selvfølgelig blitt diskutert opp og ned i mente og forsket osv slik at man kommer fram til de beste løsningenen på enhver liten bagatell som mange har i umiddelbare tanker, selvfølgelig skal det ikke være sånn at barna dine skal trenge å se på folk ta sprøyter osv osv, men jeg vil bare åpne øyene til folk for at vår løsning nå er feil, og vi må få en seeriøs diskusjon om hvordan dette kan løses for alles parter, alle mennesker søker som sagt å ha det gøy innimellom, men folk søker forskjellige steder, hva gir deg retten til å si hvor man skal søke?

    Jeg ser faktisk på ulovliggjøring av rusmiddler som et menneskerettighetsbrudd, folk skal få lov til å bestemme over sitt eget liv!!!!

    SvarSlett