søndag 28. september 2008

Fyllekjøring er som video-games

Jada masa, det er ikke pent å kjøre under ruspåvirkning. Men nå skal vi alle ta det litt pent og rolig med ordbruken, sånn at det ikke blir noen misforståelser. Dagbladet slår stort opp nyheten om en eldre kvinne som kræsjet med en pillemisbrukende yngre kvinne. Den yngre kvinnen hadde også røyka litt pot, men det er ikke sakens kjerne. Sakens kjerne er at den yngre kvinnen i Tingretten ble frikjent for ruskjøring og uaktsom kjøring.

Oppstyret rundt saken skyldes at den medisinsk sakkyndige i saken vurderte den yngre kvinnens ruspåvirkning til å være tilsvarende en alkohol-promille på 1,5. Likevel har denne vurderingen blitt ilagt mindre viktighet fordi en såkalt klinisk undersøkelse av den den yngre kvinnen ikke ble foretatt - fordi den ynge kvinnen var bevisstløs. En klinisk undersøkelse vil si at en gretten politimann eller to lyser deg inn i øynene med en lommelykt, ber deg peke på nesen din med rett arm og øynene lukket, å telle 30 sekunder inni deg mens du lukker øynene, og eventuelt andre party-tricks.

Det er sakens rettsmedisinske kommisjon som har pekt på dette svakhetsaspektet ved vurderingen av den yngre kvinnens rustilstand, og vi kan tolke deres uttalelser som at det ikke finnes sterke nok beviser i saken til å konkludere at kvinnens ruskjøring forårsaket ulykken. Den rettsmedisinske kommisjonen fungerer som kontrollinstans for den medisinsk sakkyndige. Kommisjonen pekte også på to viktige punkter:
Et vitne som kjørte bak kvinnen over flere mil, observerte feilfri kjøring helt fram til et halvt minutt før ulykken, da hun begynte å vingle. I tillegg åpnet Vegvesenets sakkyndige for en liten mulighet for at hun kunne ha mistet kontrollen over bilen fordi hun punkterte før ulykken.

Begge hjulene på passasjersida av 20-åringens bil - samme side som bilen ble truffet på - var punktert, men den trafikksakkyndige finner det lite sannsynlig at dette var årsaken til vinglingen. Dette underbygges av at hun heller ikke bremset ned, som er den vanlige refleksen ved punktering.


I det moralske hylekoret som dukker opp som direkte reaksjon til frifinnelsen runger det krav om anke og domfellelse, men vi skal passe oss litt for å ikke dømme før skylden er bevist. En med alkoholpromille på 1,5 kjører ikke feilfritt over flere mil.

Media er en del av det moralske hylekoret, og de har fått med seg den narkotikapolitiske forbuds-støttespilleren Jørg Mørland fra Folkehelseinstituttet, samt Utrykningspolitiet og Trygg Trafikk.
Det er greit nok at vi ikke ønsker trafikkfarlige personer i trafikken, men vi skal aldri glemme at alkoholrusen er den som dårligst lar seg kombinere med bilkjøring. Når man er drita gir man faen, og å kjøre bil på fylla er som å spille Need4Speed.
Den kan godt være at amfetamin-kjøring og kokain-kjøring heller ikke er ønskelig, men fyllekjøring er verre.

Egentlig er ikke kjøring under påvirkning av ulovlige rusmidler så stort problem, da hadde vi nok hørt om narkokjøringsulykker langt oftere. Problemet blir stort fordi moralistene insisterer på å kategorisere kjøring under påvirkning av ulovlige rusmidler sammen med kjøring under påvikning av lovlige reseptbelagte medisiner. Det er ikke ønskelig at cannabispåvirkede personer kjører bil, men sammenlignet med annen ruskjøring er det ikke spesielt farlig når steine 20-åringer setter seg bak rattet. Cannabisrusen er en rus med langt mer kontroll enn for eksempel alkoholrusen.
Da er det langt farligere når den nybakte bestemoren kjører under pillerus. Hver sjuende kvinne over 64 år kjører med trekantmerket medisin i kroppen, og disse bitches er jo ikke en gang helt gode på veien de dagene de ikke kjører under pillerus. Den største faren med 20-åringer er når de har direkte og/eller indirekte gruppepressende kamerater i passasjer- og bak-setet.

Et virkemiddel for å redusere cannabiskjøring er å legalisere cannabis. Med dagens kriminalisering stemples cannabisbrukeren som kriminell allerede når han anskaffer varene og fyrer opp jointen, og da blir terskelen lavere for å gjøre andre mer eller mindre kriminelle handlinger, som for eksempel å kjøre hjem etter å ha fyrt et par feite med gutta.

2 kommentarer:

  1. Jeg må bare spørre - har du prøvd å kjøre steinrusa av hasj???? Det høres nemlig ikke ut som du er på samme planet som meg! Hva er forresten vitsen med å kategorisere hva som er verre enn annet, kjøring i påvirket tilstand er uansett rusmiddel livsfarlig!

    SvarSlett
  2. La oss snu på flisa, Spira:
    Kan ikke du fortelle meg hvordan det er å kjøre steinrusa av hasj?

    For vanebrukere er det ikke livsfarlig å kjøre under hasjpåvirkning.

    SvarSlett