fredag 26. september 2008

Portugisiske bakmenn frifunnet

Det er ca. 5 år siden minst 18 nordmenn døde av å ha drukket sprit med metanol. Erik Fallo ble for 2 år siden dømt til 8 år og 6 måneders fengsel for sin rolle i metanolsalget.

Nå har 5 portugisere, som antas å være bakmenn i metanol-saken, blitt frifunnet i Portugal. Som alltid må vi betrakte disse som uskyldige siden de ikke har blitt dømt, men som alltid kan vi også spekulere i om de egentlig er skyldige eller ikke. Dagbladets artikkel gir dog ingen spesielle opplysninger å spekulere i.

Vi skal huske på at ulovlig sprit er narkotika. Som i alle narkotikasaker går bakmennene som regel fri, og hvis de blir dømt dukker nye bakmenn opp. Grunnen til dette er mulighetene for høy profitt.

Tollvesenet rapporterer om at markedet for smuglersprit har tørket inn, og forklarer det med frykt etter metanoldødsfallene i 2002-2004. Helt inntørket er nok ikke det ulovlige spritmarkedet. Norge har lange tradisjoner for produksjon, import og konsumering av ulovlig sprit, og å tro at denne tradisjonen er døende er en farlig vurdering.
Årsaken til nordmenns høye konsum av ulovlig sprit er i stor grad Norges høye alkoholavgifter, kombinert med norsk moralpolitikk med å gjøre alkoholen vanskelig tilgjengelig.

En solid alkoholpolitisk avgiftsreduksjon kombinert med lovliggjøring av kommersielt cannabissalg vil sikre et prisfornuftig og bredere lovlig rusmiddelutvalg. At befolkningen handler sine rusmidler via ulovlige kanaler er verken gunstig for staten eller befolkningen, så staten ville gjort en klok beslutning ved å tilby de rusmidler som etterspørres. Med andre ord bør staten også vurdere å tillate kommersielt salg av kokain i tillegg til alkohol og cannabis.

1 kommentar:

  1. Du skriver skarpt, men det er det eneste logiske i denne sammenhengen. Folk er redd disse rusmidlene, og i noen tilfeller med god grunn, dog på feil grunnlag.

    Ola Nordmann har ikke peiling på hva kokain eller lsd egentlig er, og baserer sin frykt på propaganda og uvitenhet. Irrasjonell frykt. Med upartisk konkret informasjon fra staten vil vi forhindre at folk skader seg når de prøver rusmidler, og tilgangen, spesielt for ungdommer, blir sterkt begrenset. Dette av legalisering, og kun legalisering. Nå er det lett for alle å få tak i alt. Kontakt de rette folkene, og en får hva en vil.

    Dealere krever ikke id, og bryr seg ikke om alder. Det ville lovlige utsalgssteder gjort.

    SvarSlett