tirsdag 16. september 2008

Ganja Helland vs. Willy Pedersen

Even Ganja Helland er en fremadstormende cannabis-aktivist. Ja, du leste riktig; han heter offisielt Ganja. Det står det respekt av.

Mye kan tyde på at vi får høre mer og mer om Even Ganja Helland i media i tiden og årene fremover. Et mer direkte politisk engasjement er å skimte hos den grønne forkjemper, og det var gledelig å høre radiodebatten mellom Even Ganja og Professor og selvutnevnt rus-ekspert Willy Pedersen i begynnelsen av september.

Willy går i debatten langt i å koble cannabisbruk opp mot schizofreni. Noen ganger snakker Willy Pedersen om cannabis som utløsende årsak til schnizofreni, og andre ganger snakker han om cannabis som årsak (uten 'utløsende' foran) til schizofreni.

For det første har ikke en eventuell kobling mellom cannabis og schnizofreni spesielt mye å gjøre med legalisering av cannabis. Men greit nok, debatter om eventuelle skadevirkninger av cannabis sklir ofte inn i debatter om lovgivning. Poenget må være, at selv om cannabis skulle være det farligste rusmiddelet på planeten, så har fortsatt Norge med sin hissige politibruk minst like mye cannabisbruk som lovlige Nederland. Med andre ord kan Nederland bruke ressurser, som Norge bruker på politi, rettsvesen og skremselspropaganda, til å behandle eventuelle cannabisskader.

For det andre, så er det skammelig at Willy Pedersen ikke har forstått en helt elementær sannhet om cannabis og schizofreni:
Hvis cannabis forårsaker eller utløser schizofreni, hvorfor har ikke forekomsten av schizofreni de siste 50 årene steget i takt med eksplosjonen i cannabisbruk de siste 50 årene?

2008 er et hett cannabispolitisk år, og lite tyder på at det norske cannabis-trykket skal avta i årene fremover. Dette har Willy forstått, og han benytter anledningen til å forsterke fordommer mot cannabisbrukere:
«Skillet blir klarere når man blir eldre. De som bruker hasj mot slutten av 20-åra har ofte lav utdanning, mange er arbeidsløse og lever på sosialhjelp.»

For å være ekstra vag og egentlig ikke si noe, så uttaler Willy Pedersen også at hasjbrukerne ikke kommer fra lavere sosiale lag, at mange er politisk engasjerte og medlemmer av frivillige organisasjoner, og at de ofte har foreldre med høy utdannelse.
Hva er konklusjonen? At barn av hasjrøykere ikke blir hasjrøykere? At hasjrøyking i løpet av 20-årene forandrer arbeid i frivillige organisasjoner til arbeidsledighet?

Willy og andre rusforskere mislykkes i å komme i kontakt med de vellykka hasjrøykerne i slutten av 20-årene. Norsk Cannabisforum har nesten 4.000 medlemmer. Kanskje du skal stikke innom og smake på virkeligheten, Willy?

1 kommentar:

  1. Willy har vist fornuft: http://www.youtube.com/watch?v=JNSXaOpRXdM

    SvarSlett