torsdag 18. september 2008

Mindre heroin fra Afghanistan?

Forskeren David Mansfield hevder at opiumsproduksjonen i Afghanistan er fallende. Han trekker frem myndighetenes kamp mot terrorisme og narkotika, samt USAs og Storbritannias bidrag, for å forklare tendensen.

Det verken David eller Dagbladet nevner, er at opiumsproduksjonen har steget jevnt og trutt siden invasjonen av Afghanistan i 2001, og at Taliban faktisk reduserte opiumsproduksjonen i Afghanistan. Den afghanske quisling-regjeringen har i samarbeid med USA og Storbritannia ikke klart å redusere opiumsproduksjonen. Fra 2001 til 2007/2008 økte opiumsproduksjonen.

David Mansfield nevner også en annen årsak til årets reduksjonen i opiumsproduksjon, og det er den globale matvarekrisen. Matvareprisene har jo steget over en periode, og fattige sulter og dør. De afghanske bøndene dyrker derfor i større grad korn og i mindre grad opium, fordi profitten nå er større på korn enn på opium. Dette mener hvertfall David Mansfield.
Oslo-politiet kan dog ikke rapportere om noe heroin-tørke i Oslo, så reduksjonen i afghansk opiumsproduksjon er hvertfall ikke stor nok til å innvirke på markedet selv i usentrale land som Norge.

Hvis det stemmer at Afghanistans opiumsproduksjon er på vei nedover - er det en gladnyhet? Hvis David Mansfields påstander stemmer, så virker reduskjonen i hovedsak å være et midlertidig resultat av matvarekrisa. En liten reduksjon i heroinproduksjonen trenger ikke å bety færre heroinbrukere, men økte matvarekostnader i en verden der halvparten allerede sulter fører nødvendigvis til en økning i global nød og død.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar