søndag 16. november 2008

Legeordinert kokain?

En lege ble pågrepet på Bodø Lufthavn med 40 gram kokain, noe som anslås til ca. 200 brukerdoser.

Det er ingen tvil om at dette er kriminelt, men veldig slemt er det neppe. Han har ikke akkurat slått noen, og 40 gram kokain er ikke spesielt mye. Men det er ikke spesielt lite, heller. Det er sånn akkurat passe mye til at legen kan komme opp i et ordentlig leit dilemma.

Saken er nemlig meldt inn til Fylkeslegen i Nordland, som vil ta stilling til om hvorvidt saken skal få betydning for legens rett til å utøve sitt yrke.
Strafferettslig kunne legen ha prøvd seg på å få en mild straff ved å hevde at kokainen var ment til eget bruk, men siden arbeidsgiver er innblandet og legens rett til å være lege står på spill, så er det ikke så enkelt. Hvis han påstår at kokainen er til eget forbruk, så er det det samme som å erklære seg som kokainmisbruker, og retten til å være lege vil sannsynligvis ryke. Legen kan også hevde at kokainen var ment utelukkende for salg og profitt, og da ha større muligheter til å beholde retten til å utføre legeyrket. Hvis han velger sistnevnte strategi, så vil han strafferettslig bli dømt etter dealerparagrafen, som da har en strengere strafferamme og medfører risiko for ubetinget fengsel.

Samtidig er en politimann i Follo siktet for å ha forsynt seg av amfetaminlageret. Politimannen er siktet for å ha stjålet mellom 20 og 30 gram fra et amfetaminbeslag. Da politimannen ble pågrepet hadde han bare 2-3 gram. Han mistenkes derfor for å ha solgt eller gjemt unna 15-25 gram amfetamin, men forklarer selv at politiets inn- og utsjekkingsrutiner i forhold til narkotikabeslag er dårlige, og at det forklarer differansen mellom de 20 til 30 grammene som ble borte og de 2-3 grammene han hadde i sin besittelse da han ble pågrepet.

Politimannen kan sannsynligvis ha rett i at politiet har dårlige inn- og utsjekkingsrutiner ved narkotikabeslag, for de sier jo selv at det mangler 20 til 30 gram. Altså opererer politiet selv med en usikkerhetsmargin på hele 10 gram amfetamin, noe som åpner for å begynne å følge med på om denne saken bare er toppen av isfjellet. Mange i politiet virker veldig ivrige på å opprettholde narkotikapolitikken som den er med veldig aktivt politifokus på å ta brukere og gjøre beslag, så det kan jo hende en del av politimennene regelmessig melker det svake beslagsystemet til politiet til å tjene gode svarte penger på narkotikasalg. Hvem vet?

Politiets elendige inn- og utsjekkingsrutiner ved narkotikabeslag blir nok neppe fokuset i denne saken, selv om det burde være en selvfølge i lys av sakens fakta. Hovedfokuset i denne saken er nok å ofre den korrupte politimannen på korset, og heksejakten har allerede begynt. Man kunne jo gjort begge deler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar