tirsdag 11. november 2008

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil avkriminalisere hasj

Breaking news, BREAKING NEWS:
Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil avkriminalisere hasj.



Riksadvokat Tor-Aksel Busch uttalte mandag, på en internasjonal cannabiskonferanse i Oslo, mener det er på høy tid å diskutere den juridiske statusen til cannabis. I desember legger Regjeringen utkast til nye narkotikabestemmelser, og Tor-Aksel stresser at de som ønsker å diskutere legalisering og avkriminalisering nå må heve stemmen.

Problemet er at det ikke finnes noen etablerte og anerkjente personer som støtter legalisering og avkriminalisering. De som opp gjennom årene har talt for å liberalisere cannabislovgivningen har opplevd trusler, politisk utskvisning, latterliggjøring og oppsigelser - alt i signaleffektens navn.

Men det finnes selvfølgelig noen som står med rak rygg uansett motstand. Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) og NORMAL er ikke redde for å stå for sine synspunkter, og arrangerer en happening foran Stortinget lørdag 15. november klokken 13:00-14:00.

Tor-Aksel Busch bruker begrepet 'legalisering', som vanligvis brukes når man snakker om å gjøre for eksempel cannabis til en del av den lovlige økonomien, ved at Staten tillater lisensiert kommersielt kjøp og salg av cannabis, for eksempel solgt fra Vinmonopolet, apoteker, dagligvarebutikker eller helsekost. Altså gjør en legalisering besittelse, bruk og salg av cannabis lovlig. Likevel er det ikke dette Riksadvokaten mener. Rikadvokaten snakker derimot om det som tradisjonelt har blitt kalt 'avkriminalisering', men han kaller det legalisering. Avkriminalisering tillater ikke salg, men kun bruk og besittelse (av mindre mengder). En avkriminalisering vil helt klart være en stor forbedring av dagens forbudspolitikk, men det vil være langt gunstigere for alle ikke-kriminelle parter å legalisere fullt ut. En full legalisering gjør både kvalitetskontroll og aldersgrenser mulig, og en full legalisering vil også senke terskelen for at misbrukere søker hjelp.

«Dette er bare en døgnflue!», vil kanskje de skeptiske si. Og ja, kanskje dette bare renner ut i sanden som alltid. Men mye kan tyde på at Riksadvokatens uttalelser vil få positive ringvirkninger.
Selvutnevnt rus-ekspert Willy Pedersen, som i mange mange år har vært en solid, korrupt-aktig støttespiller for forbuds-fanatikere, varsler at han er på vei til å snu i det juridiske cannabisspørsmålet:
«Rusforsker Willy Pedersen sier han har snudd fra motstand til tvil i legaliseringsspørsmålet.
- En del av problemene med cannabis er knyttet til at stoffet er illegalt, sier han.
Den erfarne rusforskeren sier det er en enorm svart økonomi knyttet til omsetning av cannabis, vårt desidert viktigste illegale stoff.»

Willy Pedersen har støttet et forbud mot cannabis i minst 10 år. Det er bra han er på vei til å snu i spørsmålet nå, men det er godt gjort av en professor å bruke så lang tid på å skjønne elementære aspekter ved cannabisspørsmålet: Også for 10 år siden var mange av problemene knyttet til at cannabis er illegalt, og også for 10 år siden var det en enorm svart omsetning knyttet til cannabis.

Les mer om tidligere cannabisdebatt mellom Willy Pedersen og Even Ganja Helland.

2 kommentarer:

  1. et referat fra konferansen der Busch deltok ligger nå på min bloggside
    http://vindheimbloggen.wordpress.com

    SvarSlett
  2. beklager. det skal være
    http://vindheim.wordpress.com
    ;-/

    SvarSlett