lørdag 4. oktober 2008

Diskriminering i rettsystemet

Danny Bungard fikk i Høyesterett 15 års fengsel for smugling av 762 kilo hasj. En såpass streng straff for hasj, som ingen kjøper ufrivillig, er absurd. I tillegg til Danny Bungard, ble flere andre dømte for samme hasjparti. To stykker fikk 13 års fengsel, to stykker fikk 11 års fengsel, en person fikk 7 års fengsel, og en annen person fikk 6 års fengsel. 762 kilo hasj ga altså totalt 76 års fengsel.

Det er jo typisk å sette slike saker opp mot for eksempel voldtektssaker for å vise kontrasten, men jeg skal ikke gjøre dette i dag.
I dag skal jeg sammenligne med en mer sammenlignbar sak, nemlig smugling og dealing av smugler-alkohol og smugler-sigaretter. Ulovlig alkohol og ulovlige sigaretter er i følge loven narkotika på samme måte som hasj.

En tsjekkisk trailersjåfør ble stoppet i nærhetn av Røros med 720 desiliter sprit, 2.000 sigaretter og 1.960 desiliter øl. Politiet tror tsjekkeren opprinnelig hadde mer, men allerede har rukket å selge en del av de ulovlige rusmidlene. I 2 polsk-registrerte biler som ble stoppet på Røros fant tollere 600 desiliter sprit, 2.500 desiliter vin, 3.000 desiliter øl og 22.000 sigaretter. De øst-europeiske smuglerne/dealerne kan vente seg en bot.

I alkohol- og sigarett-smuglersaken utarbeider ikke politiet eller tollere noen teori om noe samarbeid eller organisert struktur. De gjør ikke noe forsøk på å utpeke en hovedmann, og de nøyer seg med å varsle om bøter for smuglingen.

Hvis polakkene og tsjekkeren tilhører samme syndikat, så inneholder saken allerede minst 1.320 desiliter sprit, 2.500 desiliter vin, 4.960 desiliter øl og 24.000 sigaretter. Sannsynligvis er dette bare toppen av isfjellet, og denne øst-europeiske alkohol- og sigarett-smuglingen kan vise seg å ha minst like stort omfang som Wonderboy-saken.

Likevel fikk Danny Bungard sin straff skjerpet til 15 års fengsel i Høyesterett, mens øst-europerne kan vente seg en bot. Hasj er ikke dødelig, alkohol og sigaretter er blant denne planetens mest-drepende rusmidler. I tillegg kan det fortsatt diskuteres i hvilken grad Danny Bungard var så delaktig som myndighetene skal ha det til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar