onsdag 8. oktober 2008

Ungdom Mot Narkotika og FMR utnytter misbrukere

Ja, det er ikke bare Forbundet Mot Rusgift og Ungdom Mot Narkotika som utnytter misbrukere, Landsforbundet Mot Stoffmisbruk og Juvente gjør det også, samt Actis Oslo og Akershus. Alle er velkjente navn fra den delen av rusmiddelpolitikken som hardnakket forsvarer at politiet skal jakte på alt fra hasjrøykere til heroinmisbrukere - på grunn av signaleffekten. Actis er paraplyorganisasjonen til forbudssiden av rusfeltet, som de andre nevnte er tilknyttet.

Disse forbudsorganisasjonene, som påstår å sende politiet på rusbrukere og rusmisbrukere for brukernes og misbrukernes eget beste, de er ikke gratis i drift. De får årlig millionbeløp i betingelsesløs statsstøtte, og i tillegg drar de også inn egne inntekter.

Hvordan drar de inn egne inntekter? Jo, de er faktisk frekke nok til å melke spilleavhengige for alt de eier og har. Ungdom Mot Narkotika, Forbundet Mot Rusgift og de andre har i mange år fått inn store inntekter på spilleautomater. Da spilleautomatene til slutt ble forbudt, fortsatte forbudsorganisasjonene å loppe spilleavhengige ved smutthull i loven som åpner for inntekter fra bingoautomater.

Ved forespørsel fra NRK Nyheter, prøver leder for Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås, å sno seg unna den tydelige dobbeltmoralen organisasjonen hans er med på:
«Vi trenger for så vidt pengene, men ønsker kun å motta penger fra ordinær bingo og ikke fra bingoautomater. Men det virker vanskelig å reservere seg mot å motta penger fra deler av driften, sier Knut. T. Reinås i Forbundet mot rusgift.
Dette tilbakeviser O. Kristoffersen Bingodrift AS, som blant annet driver Furuset bingo og Grønland Bingo hvor majoriteten av organisasjonen henter inntekter fra.
- Det er ikke vanskelig å dele opp og skille ut inntekter fra ordinær bingodrift dersom noen av organisasjonene kun ønsker penger derfra. Men det har vi aldri fått spørsmål om, sier daglig leder Rune Steffens.»


Styreleder i Actis, Dag Endal, prøver også å sno seg unna kritikken:
«Det har kommet dokumentasjon på økende problemer med avhengighet. Flere av våre medlemsorganisasjoner kuttet ut de gamle spilleautomatene lenge før de ble forbudt, og vi håper at de vil gå foran når det gjelder bingoautomater også.»

Dag Endal får det til å høres ut som at det er organisasjoner tilknyttet Actis som er problemet. Han glemmer at Actis' eget såkalte regionale råd for Oslo og Akershus er en av organisasjonene som mottar inntekter fra bingoautomatene.

Det verste disse forbudsorganisasjonene gjør er ikke å utnytte spilleavhengige. Det verste de gjør er å sørge for at Norge tviholder på den gamle elendige narkotikapolitikken vi har ført så altfor lenge.

Les mer om mørkemannen Knut T. Reinås fra Forbundet Mot Rusgift og Ungdom Mot Narkotika.

1 kommentar:

  1. Suprise! Dette forundrer meg ikke. Organisasjoner som bare kan overleve med å argumentere mot narkotika er dømt til å bli korrupt. Disse burde ikke få penger fra hverken staten eller spille-automater, heller sponsing fra folk som er enig med dem, som de fleste andre organisasjoner.

    SvarSlett