fredag 3. oktober 2008

Salvia divinorum - hjernevridende dop?

Salvia divinorum er ikke ulovlig - enda. Grunnen er at det narkotikapolitiske byråkratiet ikke klarer å følge samme tempo som oppblomstringen av informasjonen om all verdens rusgivende midler. Statens legemiddelverk oppdaterer narkotikalista, og skal vurdere å inkludere Salvia divinorum ved neste revisjon. Inntil da slipper Tollvesenet likevel ikke urten gjennom tollen. De behandler urten som om det skulle være et reseptbelagt legemiddel som ingen har resept på. Med andre ord sender de urten tilbake til avsender når de daglige postsendinger fra utlandet med Salvia divinorum ankommer Tollvesenets lokaler.

Det fremstår som merkelig å behandle noe som reseptbelagt legemiddel så lenge det ikke er et reseptbelagt legemiddel. Det fremstår som en moraliserende nødløsning i påvente av at Salvia divinorum skal bli klassifisert som narkotika. Er egentlig Salvia divinorum så ille? Rusen er visstnok kortvarig, men hallusinogen. En bruker som anonymt deler sin Salvia divinorum-historier med Dagbladet forteller at han under rus trodde han var et stuebord.

Unge og uerfarne individer kan føle litt av hvert både under cannabisrus og under alkoholrus. Likevel er det ikke først og fremst om man kan føle seg som et stuebord eller ikke som er det viktigste kriteriet når man skal velge rusmiddel. Dødelighet er det viktigste kriteriet. Istedenfor at Helge Waal som vanlig skal komme med noen generelle moralistiske advarsler, hvorfor forteller han ikke om man kan dø av Salvia divinorum? Det er jo det som er interessant.

Sannsynligvis medfører ikke Salvia divinorum fare for dødelighet. Hvis Salvia divinorum skulle vise seg å være giftig eller gi en rus som øker risikotagning, så er urten cannabis er helt utmerket alternativ. Cannabis er riktignok forbudt, men det er ingen fare for dødelighet eller økt risikotagning under rus. Den rake motsetningen er rusmiddelet alkohol. Alkohol defineres som gift ved å føre til dødelighet ved ikke altfor høye doseringer, og alkohol fører også til økt risikotagning under rus.

Salvia divinorum er ikke et helt nytt fenomen, brukere i Norge har eksperimentert med urten i flere år allerede. Dette faktum, og at ingen av disse har dødd av det, styrker teorien om at Salvia divinorum ikke er dødelig.

Les mer om Salvia divinorum på FreakForum.

1 kommentar:

  1. Helt enig, har brukt dette noen ganger nå. Og tror ikke at man vil få noe "flashback" av Salvia divinorum.. Vet om folk som tok dette for første gang i 1991 .. Og de er helt normale. Man kan si at man lurer hjernen til å koble feil.. men jo mer oksigen man puster inn jo fortere går det vekk.

    Helt ufarlig ved trygge forhold og noen til å passe på!

    Salvia divinorum er en vennelig rus.

    SvarSlett