Årets TV-aksjon går til inntekt for Blå Kors, og de har til og med fått Kurt Nilsen på laget. TV-aksjonens kamp-rop er "120.000 barn vokser opp i hjem preget av rusproblemer". Det er alkoholproblemer som skaper hælvete for de fleste av disse 120.000 barna, men andre rusproblemer er også inkludert.
Men hva skal Blå Kors bruke pengene til? Skal de på noen måte arbeide målrettet for å redusere antallet barn med ruspreget hjem? Det virker ikke sånn. Blåkors lister opp disse tiltakene i forbindelse med hva inntektene fra TV-aksjonene skal brukes til:
--> Barnas Stasjon
Barnas Stasjon virker å være en slags rådgivningstjeneste for barn og foreldre i familier der foreldre har rusproblemer. Det virker som man kommer i kontakt med Barnas Stasjon på eget initiativ eller via Barnevernet.
--> TUBA (Tilbud for Unge som er Barn Av rusmisbrukere)
TUBA virker å være et lavterksel-tilbud for unge voksne (16-35 år) som har vokst opp i et hjem preget av rusmisbruk. TUBA tilbyr gruppeterapi og individuelle terapeutiske samtaler til den nevnte målgruppe, fordi disse individenes problemer ofte blir tydeligere og vanskeligere å fortrenge ved inngang til voksenlivet.
--> Blå Kors sitt ferietilbud
Blå Kors-ferier er for familier som har eller har hatt rusproblemer nært inn på livet.
I tillegg skal halvparten av pengene brukes til lignende formål i utlandet.
Disse tiltakene er positive, men man skal ikke late som at disse tiltakene vil redusere antallet barn som i fremtiden vokser opp i ruspregete hjem. Tiltakene Blå Kors vil finansiere er potensielt flotte tiltak for å bedre litt på velværen til de som allerede har blitt betraktelig preget av rusproblemer.
Blå Kors er en avholdsorganisasjon, og snakker gjerne om alkohol når det snakkes om de 120.000 barnas situasjon. Noen av Blå Kors' støttespillere i TV-aksjonen har ikke helt det samme synet. En av TV-aksjonens såkalte Ambassadører, Marius Helland Sjømæling fra Ungdom Mot Narkotika, setter et ansikt på et av de 120.000 barna som vokste opp med foreldres rusproblemer. Likevel er det en liten forskjell mellom Marius og de 119.999 andre som var barn i rushjem for 10-20 år siden - Marius Helland Sjømælings mor var narkoman og ikke alkoholiker.
Spiller det noen rolle om hun var narkoman eller alkoholiker? Gjør det noen forskjell? Nei, det burde ikke gjøre noen forskjell, for rusmisbruk er rusmisbruk uavhengig av rusmiddel. Å vokse opp i et hjem preget av rusmisbruk er dritt uansett rusmiddel. Men for Marius selv er det tydeligvis en forskjell.
Marius Helland Sjømæling er på ingen måte interessert i å gjøre noe som helst med alkoholens posisjon i dagens samfunn. Marius bruker alle sine krefter på å bidra i kampen om å bevare alkoholens monopol-posisjon i vårt samfunn. I denne kampen hyler Marius og UMN opp hver gang noen snakker om å fjerne straff for cannabisbruk, viser et cannabis-symbol eller taler for å opprette sprøyterom. De vifter med den moraliserende pekefingeren og viser til en uheldig signaleffekt.
UMN har mange ganger blitt gjort oppmerksom på at signaleffekten ikke fungerer, men likevel fortsetter de å bruke det ugyldige argumentet. Hvis man for diskusjon skyld skulle gått med på at forskjellige handlinger kan gi en uheldig signaleffekt til ungdom, da lurer jeg på følgende:
Hva faen er signaleffekten av slike Facebook-skrytebilder, Marius Helland Sjømæling?
UMNs sommerleire er gjerne preget av fyll, selv om ungdomsorganisasjonens vedtekter selvfølgelig forbyr alkoholkonsumering i forbindelse med offisielle arrangementer. Persona Non Grata unner ungdommene drikking og puling, på betingelse av at Ungdom Mot Narkotika unner cannabisbrukere et lovlydig forhold til sitt rusmiddel.
I tillegg til det ugyldige signaleffekt-argumentet, bruker UMN også det ugyldige argumentet om at de ikke vil avkriminalisere eller legalisere cannabis fordi de jobber for et rusfritt samfunn. Argumentet har alltid vært ugyldig fremført fra UMN-lepper, fordi UMN alltid har hatt et trofast forhold til alkohol. Dette er jo vanskelig å bevise, men bildet over av en tydelig overstadig beruset UMN-Generalsekretær med en Tuborg i kjeften, dokumenterer ungdomsorganisasjonens dobbeltmoral en gang for alle.
Uavhengig av støttespilleres dobbeltmoral og trippeltmoral, så ønsker Persona Non Grata TV-aksjonen lykke til. TV-aksjonen fikk inn over 183 millioner kroner, så bruk nå for Jahs skyld pengene til å bedre barnas fremtidsutsikter. Men vet dere hvordan man gjør det? Så lenge den norske rusmiddelpolitikken fortsetter i samme spor, så vil Norge fortsette å produsere et stort antall rusmisbrukere - uavhengig av Blå Kors' innsats.
Og UMN: Ikke noe mer "signaleffekten", og ikke noe mer "rusfritt samfunn". For i det hele tatt å kvalifisere dere til å drite dere ut med disse ugyldige argumentene er dere nødt til å ofre alkoholen, og det er dere ikke villige til å gjøre.
fredag 17. oktober 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar