lørdag 18. oktober 2008

Storm rundt Unge Venstres Anne Solsvik

Det ble nylig klart at Unge Venstre går inn for legalisering av hasj, khat og bordeller, og dette har nå ført til en krakilsk reaksjon i sørlandske deler av moderpartiet Venstre som det stinker korrupsjon av.

Lederen av Unge Venstre, Anne Solsvik, kan bli en av toppkandidatene på Venstres stortingsvalgliste i Aust-Agder, og dette faller i dårlig smak hos enkelte av mørkemennene fra bibelbeltet. Leder i Lillesand Venstre, Petter Toldnæs, samt Jens Olai Justvik i Lillesand Venstre, går så langt som å bruke sine maktposisjoner til å true med å trekke seg fra politikken hvis Anne Solsvik blir nominert til stortingslista.

«Vi vil sterkt vurdere å trekke oss fra valgkampen dersom Solsvik havner på stortingsvalglista.»
Jens Olai Justvik

Petter Toldnæs og Jens Olai Justvik får også følge av veteran Tor Audun Danielsen i boikott-truslene.

«Det vil være problematisk å drive valgkamp for en toppkandidat som har så ekstreme synspunkter. Derfor setter vi hardt mot hardt.»
Petter Toldnæs

Heldigvis virker Anne Solsvik å stå rakrygget med integritet og posisjon i behold, og vi får håpe på at mørkemennene ikke klarer å knekke den politiske ytringsfriheten. Det må da være en frekkhetens grense i forhold til forsøk på å kneble fri meningsytring, og Petter Toldnæs, Jens Olai Justvik og Tor Audun Danielsen burde skamme seg og legge sine politiske engasjementer på hylla.


Det er ingen tvil om at Unge Venstres liberale standpunkt har blåst liv i cannabisdebatten, og media har de blant annet vært innom dramalinja på Skien Videregående Skole. Avisen Varden snakket med elevene Catharina Johansen og Heiki Eero Riipinen om hasj, og begge ungdommene virket egentlig hyggelige. Heiki virker likevel mer opplyst enn Catharina, da han virker å ha forstått at det ikke er verken riktig eller smart å kriminalisere cannabis.

Catharina, derimot, virker totalt uvitende til cannabispolitiske vurderinger:
«Partiets ungdomslag (Unge Venstre) mener at hasj burde stå i butikkhyllene sammen med tobakk og alkohol.
– Det er jeg dypt uenig i. Legalisering vil gi økt forbruk. Har du lov, har du lyst, sier Johansen som blant annet påpeker støvlag på hjernen som en helsemessig konsekvens av hasj.»

Catharina må veldig mye lenger ut på landet enn Skien Videregående Skole med den latterlige påstanden om støvlag på hjernen. Men la oss være overbærende med den uttalelsen, og setten den på kontoen over ungdommelig iver.

Har du lov, har du lyst. Javel?
Jeg antar at Catharina mener at man får lyst til det man får lov til, en slags reformulering av påstanden om at økt tilbud fører til økt etterspørsel.

Men fører virkelig økt tilbud til økt etterspørsel? Hvis jeg øker tilbudet av The Julekalender-DVD'en, vil etterspørselen etter The Julekalender-DVD'en øke?

Det kan se ut som Catharina har snudd prinsippet på hodet. Det er ikke økt tilbud som fører til økt etterspørsel, det er økt etterspørsel som fører til økt tilbud. Noen (de som vil tjene penger) vil alltid tilby de varene som andre etterspør, uavhengig av om det som etterspørres er lovlig eller ikke. Cannabis er et utmerket eksempel på dette; det er minst like mye cannabisbruk i Norge som i Nederland.

2 kommentarer:

  1. Å begynne å lese kommentarer under artikler som den du linket til om frøken inkompetent og mister delopplyst, gjør at jeg mister all tro på menneskeheten, og får lyst til å bare gå og legge meg.

    SvarSlett
  2. Heiki virket da smart nok til å være teenager, og Catharina var da i det minste søt.

    Menneskeheten er riktignok ille ute på veldig mange måter, men den kan nok styres i riktig retning. For at det skal kunne skje må nok veldig mye etablert rives ned. Men alt det får vi snakke om en annen gang..

    SvarSlett