onsdag 8. oktober 2008

Mexicanske massakre

Tijuana i Mexico høres jo ut som et laid-back sted, men ikke ta ferien dit nå. Det kryr av gærninger med våpen, og de skyter først og spør etterpå - på spansk.

Faktisk har det vært stress i Tijuana et par års tid:
«Narkokrigen skal ha brutt ut i 2006 etter at flere ledere i kartellet ble drept eller arrestert, samt andre kartellers inntog i Tijuana. Byen har raskt blitt en av Mexicos voldeligste byer.»

Hvordan startet dette. Det er sikkert vanskelig å svare på, men det er hvertfall ingen tvil om at den sterke amerikanske alkoholindustrien ikke har ønsket kokain som konkurrent, verken i USA eller på verdensbasis. Ikke nok med at USA gjennom FN har påtvunget andre land en lovgivning som forbyr lovliggjøring av andre rusmidler enn alkohol, koffein og nikotin, men USA har også lagt stort press på Mexico for å få landet til å "bekjempe" narkotika ved å krige mot de som produserer og selger det, og USA har også selv involvert seg i kriging mot kokain-omsetterne i Mexico.

Det er nok denne krigingen som har ført til drap på og arrestasjoner av ledere av Arellano Felix-kartellet, som kontrollerte kokain-markedet fra 1990-tallet til 2006. Da kartellet ble svakere som følge av drepte og arresterte ledere, ble det attraktivt for andre såkalte karteller å konkurrere om kokain-markedet, med eskalering av vold som følge.

«Myndighetene har stasjonert tusenvis av soldater for å stanse massakrene, uten å ha lyktes. 3000 mennesker har blitt drept i området siden 2006 etter at Mexicos mest ettersøkte mann Joaquin «Shorty» Guzman erklærte krig mot de andre Tijuana-baserte kartellene.»

Man kan se klare likhetstegn mellom politikken USA og Mexico har ført mot mexikansk kokain-viksomhet på den ene siden, og politikken Danmark har ført mot hasj-markedet i Christiania under Anders Fogh Rassmussen-regjeringen.

1 kommentar: